image

Inmiddels 50 jaar HVO

Hoe het begon
In 1968, toen er in Ommoord al zo’n drie jaar in een snel tempo enorme huurcomplexen werden gebouwd en de toenmalige voorzitter van de Stichting Wijkgemeenschap Ommoord (SWO) zag dat er vrij veel bouwfouten werden gemaakt en de verhuurders duidelijk niet gewend waren aan ‘lastige’ huurders, besloot hij dat er een huurdersvereniging moest komen. Hij vroeg de heer Jaques de Graaf (later de eerste voorzitter en zelfs ere-voorzitter van de HVO) om samen met ene André van Lieshout (die wilde hem wel helpen, werd er gezegd) zo’n huurdersvereniging op te richten. Deze heren, geholpen door nog enkele bewoners, gingen voortvarend aan de slag met de nodige voorbereidingen en op
19 april 1969 vond de eerste vergadering plaats en werd een voorlopig bestuur gekozen, bestaande uit de heren de Graaff, Noordam, van Lieshout, Huys, Doornbos en Hoogland. De voornaamste taak bestond uit het opstellen van de statuten en het huishoudelijk reglement en de voorbereiding van de oprichtingsvergadering.
Op 19 mei 1969 was het dan zo ver dat  deze kon worden gehouden. Alle toenmalige bewoners in Ommoord hadden daarvoor een uitnodiging gekregen, opgesteld door de heer J.de Graaff onder de titel ´Het schip van Ommoord met de kop in de wind’.
De opkomst overtrof alle verwachtingen en alle leden van het voorlopige bestuur werden in het definitieve bestuur gekozen en werd zelfs uitgebreid met nog eens vijf leden (de heren van Eijsden, van Erk, Dörr, van Os, Kuiper en Been). De statuten en het huishoudelijk reglement werden goedgekeurd en besloten werd de Koninklijke Goedkeuring aan te vragen.
Vanaf die belangrijke dag is het bestuur met verve aan de slag gegaan met het vergaren van de nodige vakkennis en vooral ook het werven van leden door letterlijk van deur tot deur te gaan. Uiteraard werd er toen ook veel tijd gestoken in het overleg met de verhuurders, want in die roerige tijd van de opbouw van een woonwijk als Ommoord was veel te bespreken.

10-jarig jubileum
Dat deze inspanningen niet zonder succes zijn gebleven, bleek wel bij het 10-jarig bestaan, toen de HVO met ruim 3500 leden tot één van de grootste verenigingen in haar soort in Nederland werd gerekend en dat met nagenoeg alle verhuurders, die het bestuur alom prezen om hun enthousiasme en professionaliteit, regelmatig overleg kon worden gepleegd. Het bestuur bestond toen uit maar liefst 15 leden.
Het 10-jarig jubileum werd uitbundig gevierd, financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van de plaatselijke middenstand en de verhuurders.

Op naar de 25 jaar
De daarop volgende 15 jaar tot aan het 25-jarige jubileum in 1994 is de HVO op de ingeslagen weg doorgegaan en kwam het accent meer te liggen op het overleg met de verhuurders. Het begrip burgerparticipatie had intussen zijn intrede gedaan, toen op 1 januari 1993 het Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) het licht zag en de corporaties bewoners dienden te betrekken bij hun beleid en beheer. Dit betekende meer zeggenschap in het overleg met in elk geval de corporaties, maar ook de particuliere verhuurders kenden die regels.

Het 25-jarig jubileum
Voor zover in de analen is na te gaan, werd het 25-jarig bestaan aanmerkelijk minder uitbundig gevierd dan bij de afsluiting van de eerste 10 jaar.
Het ‘feest’ begon op 6 mei 1994 om 15.00 uur met een ledenvergadering, waarna om 16.00 uur een voordracht werd gehouden door Prof.ing. A.F.Thomson, toenmalig hoogleraar woningbeheer aan de TU in Delft, waarvoor ook de verhuurders waren uitgenodigd. Vervolgens werd een receptie gehouden in de recreatiezaal van Oldenoord aan de Hammarskjöldplaats.

Op naar de 40
Op weg naar het 40-jarig bestaan maakte de HVO een moeilijke periode door. In 1997 trad de toenmalige voorzitter, wijlen de heer P.Dirksen, af en in zijn plaats werd mevr. A.Flörke benoemd.
Niet lang daarna ontstonden er binnen het bestuur, waarschijnlijk door botsende karakters, zoveel wrijvingen, dat de ongeveer 1,5 jaar geleden gekozen voorzitter op 5 oktober 1998 tussentijds aftrad en enige andere bestuursleden besloten zich per de eerstvolgende ledenvergadering niet herkiesbaar te stellen.Crisis alom dus.
De resterende bestuursleden besloten een ‘brandbrief’ naar alle leden te doen uitgaan met de oproep om de helpende hand uit te steken, want niemand zou toch willen dat de HVO op zou houden te bestaan.
Dit had succes: Op de daarop volgende ledenvergadering van 22 april 1999 konden maar liefst vier nieuwe bestuursleden worden benoemd en werd de kandidatuur van een vijfde aanvaard.
De HVO gered dus en met een bijna geheel vernieuwd bestuur kon men weer ‘vol aan de bak’.
De banden met de verhuurders werden, voor zover nodig, weer steviger aangehaald, er werden convenanten gesloten en diverse klankbordgroepen en bewonerscommissies opgericht.
Geholpen door de in juli 1998 van kracht geworden ‘wet overleg huurders verhuurders’ (overlegwet), waardoor de rechtspositie van huurderorganisaties werd versterkt, kreeg de HVO meer zeggenschap waar het de corporaties betreft en sinds 1 januari van dit jaar, met de komst van de vernieuwde overlegwet, werden niet alleen de rechten van de huurders van corporaties aanmerkelijk verbeterd, maar ook van hen die bij particuliere beleggers huren.
En ook de uitgangspositie van huurderverenigingen als de HVO is daarmee zodanig versterkt, dat het bestuur de belangen van haar leden nog beter kan behartigen.
Dit doen wij in goed overleg met bijna alle vijftien verhuurders in Ommoord met respect voor elkanders standpunten, maar als het moet staan we op onze strepen.

De 40 gehaald
En zo vieren we deze maand ons 40-jarig jubileum. Ook het huidige bestuur wenst dit, net als onze voorgangers 15 jaar geleden, op bescheiden, maar gepaste wijze te vieren. Dat doen we door op dinsdag 19 mei 2009 van 16.00 uur tot 19.00 uur een receptie te houden in restaurant ‘De Keizershof’ in Ommoord en met een presentje voor onze leden en relaties.

J.Lamers   Wijlen
Voorzitter



image


image